About Me

My photo
simply ebi. be yourself but don't be selfish.

Saturday, December 29, 2012

tak suka ustaz don...

tak suka ustaz don bagi ceramah sekejap sangat kat DeTAR Putra UNIMAS tadi. 10am-12pm. rasa macam terlalu singkat. Mungkin sebab apa yang dia kata tadi tu memang betul pun, mana-mana majlis ilmu malaikat akan turut datang dan memberikan ketenangan kepada sesiapa saja yang datang. Sebab itu manusia senang tidur kalau majlis ilmu. Sebab ketenangan suasananya. Tapi kalau penyampainya bijak dan mencuri tumpuan macam ustaz don, takdak la orang kalut nak pi tidoq! haha

kadang-kadang kita kata kita tak perlu pergi ke ceramah-ceramah macam ni. diri sendiri dah tahu. tapi bagi aku benda ni sama la dengan pergi mandi. walaupun kita tak kotor, tapi kita kena gak mandi hari-hari. macam tu jugak dengan majlis ilmu. kita kena pergi sekerap yang mungkin sebab hati kita ni sikit-sikit akan kotor jugak dengan surrounding kita..

Friday, December 28, 2012

tak faham: rebate smartphone

Ramai yang tak faham bila aku kata rebate smartphone dari gomen tu stupid. Ada yang suruh aku bersyukur macamlah aku ni tak bersyukur, ada yang macam nak bela sangat kerajaan. haha.

tak, ini bukan pasal aku tak bersyukur. tapi ini sebab gagal mencari sebab KENAPA HANYA SMARTPHONE YANG BERHARGA RM500 KE BAWAH SAHAJA YANG BOLEH DIGUNAKAN UNTUK MENEBUS REBATE TU? korang boleh tolong jawab?

ok, aku cakap based on apa yang aku dengar masa ucapan PM masa pembentangan bajet haritu: kita mahu rakyat malaysia terutamanya golongan belia tidak ketinggalan dengan menggunakan smartphone. maka kerajaan akan memberi rebate rm200 untuk membantu rakyat membeli smartphone.

ok. itu rephrase. aku tak ingat susunan ayat yang sebenar tapi aku tak ubah pun maksud ucapan dia masa tu.

kita semua tahu sekarang ni smartphone mana ada yang bawah rm500. ya, memang ada tapi mana ada kualiti. smartphone aku yang atas sikit dari rm500 ni pun dah barai gila dengan lagging dan battery tak tahannya lagi. hardware component cepat rosak lah, dan macam2 lagi masalah. inikan pula yang harga bawah rm500. entah2 tak sampai setahun pakai dah rosak. k siapa yang rugi sekarang? mestilah rakyat yang malang!

apa salahnya beli smartphone yang harganya kita sendiri yang pilih. tiada batasan. lagipun, duit yang selebihnya tu kita sendiri yang tambah. bukan kita mintak rebate itu dinaikkan pun. 

dia samalah macam aku nak belanja korang makan nasi. ok, nasi aku belanja, lauk korang bayar sendiri. tapi lauk yang korang beli tu tak boleh lebih dari 50 sen.

dan korang mesti akan kata. "eh, lauk kami sendiri bayar, suka hatilah nak pilih lauk apa!"

 

Thursday, December 27, 2012

Dekan

Sejak aku masuk form 4 ke MRSM kuching, aku baru tahu sistem pointer di mana aku agak pelik kenapa maksimum pointer adalah 4.0!

kenapa tak 10?
kenapa tak 84?
kenapa mesti 4.0?

Jadi secara jujurnya aku konfess di sini aku sangat-sangatlah mengimpikan pointer 4.0 tersebut tapi tak pernah dapat sampai sekarang. hahaha mimpi jelah. 3 pun susah nak dapat, berangan pulak mamat yang sedang tulis blog masa tengah  solve soalan engineering maths 3 ni nak dapat 4.

aku pun tak faham kenapa aku ni lebih kepada berjuang untuk 'stay fokus buat revision' daripada 'stay focus solve soalan'. senang gila nak distracted. banyak sangat setan kot daam bilik ni! (aku duduk bilik single)

tapi di sebalik semua ini aku berharap sem ni aku dapat dean's list lepas dah drop gila sem lepas. semuanya sebab main bola. bukan aku salahkan bola. aku salahkan masa yang tak betul untuk kami pergi bermain bola nun jauh di utara, Universiti Utara malaysiaq baq hang! 2minggu lagi nak study week boleh pulak melencong ke sana. berapa banyak lecture miss awak pikir sendirilah ok? malu saya nak cakap.

doakan kejayaan kita bersama!

@farabiie

Tuesday, December 25, 2012

blog > twitter?

Kadang-kadang aku rasa menyesal sebab dari awal lagi tak protect account twitter tu. Tapi susah jugak, semua yang kita buat orang kata salah. Protect tweet nanti dikata artis lah, baik tak payah buat twitter lah. Hasilnya sekarang ramai sangat orang follow aku (sila muntah) sampai nak tweet jujur pun semua orang nak terasa. oh come on!

Tapi takpela. sekarang apa-apa aku nak komplen aku akan blog balik. At least ada la orang baca  dan tak terasa kan? Orang yang kat blog ni aku yakin semuanya berfikiran matang dan cool mungkin. haha.

sekarang tengah study week so memang banyak masa termenung daripada study sampai aku pun boleh terfikir nak blogging balik. perghh.

Friday, November 16, 2012

yuna homecoming concert

I think this concert gonna be different and awesome because Yuna as we know is very good in performing live music especially the arrangement and all sort of that. Her music is not hard and her voice is my favourite too. I will upload the photos as soon as I am back tonight :D

Moreover, my favourite guitarist, ag coco will be there too tonight as one of the musician!

take care of yourself.

Thursday, August 23, 2012

samir nasri, eid mubarak

Samir Nasri gained my respect during the first match of the season with the phrase "EID MUBARAK".  but still, I'm not gonna turn my loyalty from Manchester United as it is the club that I know since I know what football is.

 
and to all bloggers, Eid Mubarak! makan banyak2 sebab rezeki dah ada depan mata. kalau aku memang kena makan banyak. Entah bila la nak mencapai objektif 60kgs ni.

Aku nak mintak maaf kalau posts aku pernah menyinggung perasaan anda semua. Aku tahu kau tu pemaaf. mana boleh marah lama-lama. ye dak?

writer's block! fagit

 

Tuesday, August 14, 2012

vespa


Aku ingat kau tak ada kat malaysia.

kecuali nenek moyang kau, mungkin dari 1980.

tapi, kau ada, dan aku tahu kau ada.

aku nak kau. aku nak sangat-sangat

come to papa. :)

Saturday, August 4, 2012

half-time

the 1st half of Ramadhan already leaves us and we are now in the 2nd half. I am so disappointed with myself because I did slipped some taraweh, I don't know, maybe once or twice. But, just imagine how much pahala I've missed. astaghfirullahalazim.

I also didn't touch my Al-Quran at all. I didn't read even a single page. Yes, we did recited in our solat but that was not what I mean. I really looking forward to read from it itself and finish it (khatam) by the end of this month. And I am too far from it. It showed me my level of Iman which is very poor. sigh.

every cloud has its silver-lining. despite all the weakness I'd discovered, I did perform all the compulsory ibadah which is solat fardhu. before Ramadhan, I always missed my subuh prayer but Ramadhan give me the chance to repair my solat and Alhamdulillah I was able to do my best.

consistency and enhancement.

Sunday, July 29, 2012

the dark knight rises (review)

Holla back girls and boys!

Petang tadi baru balik dari kuching. Alhamdulillah semua plan jadi, terutamanya nak meronggeng bersama sahabat tengok the dark knight rises!

KECUALI, kami tak sempat nak taraweh memandangkan filem ni 2 jam lebih dan showing time start 8.45 setelah aku memanfaatkan Blackberry Internet Service (BIS) aku untuk merujuk secara online masa tayangan. jadi kami sempat solat maghrib sahaja di masjid pink colour di tengah cat city itu.

ok cerita dia macam ni. korang kena pegi tengok sendiri filem ni sebab kalau aku nak tulis pun belum tentu korang paham. hahahah. tapi sumpah best gila! cuma kau kena alert la dengan setiap perbualan watak utama (batman) dengan mana2 sidekicks dia sebab macam biasalah filem hollywood, suatu kata-kata tu pasti akan jadi macam doa. i mean, kat saat-saat genting mesti kata-kata mereka akan keluar balik tak kisahlah dari perkataan atau pandangan watak itu sendiri. amek kau! tak paham kan?

tapi itulah dia, like i said in the previous post, I like the epic movies in term of plot. You only understand after you watch them and put some effort to think about the plot. 

Woman is exquisite creatures

last sekali si batman mati. betul ke mati? itu korang kena tengok sendiri lah. :)



 

Friday, July 27, 2012

the dark knight rises

Asalamualaikum

menonton filem yang epic is my thing. dalam erti kata penceritaan, tak semestinya action. and I usually read the review of the movie first if i am going to watch them.

The dark knight rises. tak payah nak google sangat review dia. dah banyak sangat following kat twitter menyatakan keterujaan mereka untuk menonton filem itu untuk kali ke-2 bahkan ke-3. sebagai kaki twitter hal itu mempengaruhi aku untuk bersemangat turun kuching dari betong (perjalanan 4 jam + bulan puasa). kalau tak malas aku nak ikut family aku pergi sana. penat lah siot!

http://collider.com/wp-content/uploads/the-dark-knight-rises-christian-bale-poster11.jpg 
 
dah plan dengan member2 aku, jap lagi kitorang akan bersungke sama2 tak tau lagi kat mana. lepas tu pegi taraweh 8 rakaat, terus moreh makan popcorn dalam MBO spring. harap2 takda penyerang panggung wayang ala-ala joker macam kat colorado tu lah. 

Thursday, July 26, 2012

jangan henti berusaha!

Hajat nak menaikkan berat badan aku sebanyak 10 kg mungkin tak kesampaian lagi kali ni sebab cuti semester yang bertembung dengan bulan puasa. Tapi aku gembira sebab aku berjaya naik 3kg. Aku ada impian. Aku masih ada cita-cita nak jadi pemain bola sepak profesional. Umur yang masih belum mencapai angka 20 menyebabkan aku yakin.

tahun pertama dan berjaya mewakili universiti adalah not bad lagsung bagi aku. Walaupun tak dipilih pada pemilihan pertama sebab tangan terseliuh yang mmbataskan pergerakan aku di padang, dek kerana rezeki, aku berjaya di pemilihan kedua. Alhamdulillah.

tapi banyak yang tak memuaskan hati aku.

pertama, aku dipilih sebagai pemain pertahanan. come on! sepanjang aku main bola dari kecik tak pernah langsung aku defend-minded. rasa macam orang baru nak belajar main bola bila aku jadi defend. macamana aku terpilih pun aku tak tahu?

secondly, aku tak main 1st eleven. siapa2 yang main bola official akan tahu betapa sakit hatinya dan geram yang tidak dapat diatasinyepun bila tengok kawan-kawan yang lain main dan kita duduk diam tepi padang. damn!

Dan aku belajar sesuatu daripada tu. mungkin memang kerana kekurangan fizikal aku sendiri. orang lain tegap macam balotelli, aku pulak keding. bayangkan dengan tinggi hampir 6 kaki, aku hanya seberat 53 kg. keding tak keding?


jadi itulah penyebabnya kenapa aku beriya sangat ak naik berat badan, at least 65 kg. tapi kalau duduk jauh dari rumah susah la sebab nak kena berjimat.tengoklah betapa kedingnya aku.


sumber: google

Wednesday, July 25, 2012

Bismillahirrahmanirrahim.

aku sengaja tak post kat blog ni dalam jangka masa yang agak lama. mungkin aku busy dan tak ada masa.tapi sebenarnya aku nak cari tempat yang aku boleh cakap agar tak ada sapa boleh butthurt. twitter? dah ramai sangat orang dan ramai gila nak butthurt. so, sekarang mungkin ramai dah tak bukak blog dan aku boleh post sesuka hati lah kot! haha

nak kasi private tak best la. aku bukannya taknak orang baca terus. aku nak tulis kat alam maya ni pun sebab nak express and share kat orang. kalau boleh aku nak strangers dan orang yang betul-betul rapat dengan aku je yang baca. haha

sekarang macam budak2 degree yang lain aku tengah cuti sem. puas gila duduk kat rumah. tapi sapa2 yang dah di alam menara gading ni mesti suka gila duduk kat rumah sebab dapat makan free. kalau duduk kat U mau gilo asyik pikir nak bajet makan. kadang2 tak tahu nak makan apa. kat rumah ni pegi je dapo semuanya terhidang. tak payah aku nak pikir panjang. epp! jangan tak puasa pulak! kahkahkah..

aku pulak dah jadi uncle. haritu kakak sulung aku baru je beranak. baby tu dah masuk 5 bulan dah sekarang. tiap hari nak kena cium budak tu. hahaha. oh ya! nama diberi, Abang Aisy Miqhael b Abg ahmad Salimin. comel gila! :)

OK lah. post ni mungkin mukadimah je kot untuk aku mula memlog kembali. harap2 aku tak malas. haha. aku kena kikis sifat malas ni. teruk gila. asalamualaikum!

Saturday, June 2, 2012

makin didengar makin layan


Pupus kini lunak suara
Lenyap sempurna, tiada terkata
Namun masih ada di dunia
Pengorbanannya, perjuangannya
Ku nyanyikan lagu yang kau laung dulu
Untuk sembuhkan duka lara ku
Walaupun tidak bersua
Bagi ku engkau lagenda
Damailah di sana
Bebas di angkasa
Lahirkanlah jiwa abadikan cinta
Moga bercahaya di atas kurnia
Sentiasa bersama dengan-Nya
Luput kini tutur bahasa
Hilai tawanya, senyum manisnya
Namun masih ada di dunia
Pengorbanannya, perjuangannya
Ku nyanyikan lagu yang kau laung dulu
Untuk sembuhkan duka lara ku
Walaupun tidak bersua
Bagi ku engkau lagenda
Damailah di sana
Bebas di angkasa
Lahirkanlah jiwa abadikan cinta
Moga bercahaya di atas kurnia
Sentiasa bersama
Berpandukan teori hidup mu yang lalu
Ku sambung perjalanan jauh
Yang harus ditempuh durinya
Hilang tiada tumbuh ganti larut
Meninggalkan rasa pilu sedih sebak hiba
Kerana engkau idola
Lahirkanlah jiwa abadikan cinta
Moga bercahaya di atas kurnia
Sentiasa bersama dengan-Nya
Damailah di sana
Bebas di angkasa
Lahirkanlah jiwa abadikan cinta
Moga bercahaya di atas kurnia
Sentiasa bersama dengan-Nya
Namun masih ada di dunia
Pengorbanannya, perjuangannya

Wednesday, February 8, 2012

Muslim?

I liked the answer of this Germaniun Muslim scholar when he was asked about terrorism and Islam : He said :
Who started the first world war ? 
Muslims ?
Who started the second world war ?
Muslims ? 
Who killed about 20 millions of Aborigines in Australia ?
Muslims ??
Who sent the nuclear bombs of Hiroshima and Nagasaki ? 
Muslims ?
Who killed more than 100 millions of Indians in North America ? 
Muslims ?? 
Who killed more than 50 millions of Indians in south America ?
Muslims ?? 
Who took about 180 millions of African people as slaves and 88% of them died and was thrown in Atlantic ocean ? 
Muslims ??
No , They weren't Muslims!!! 

First of all, You have to define terrorism properly... If a non-Muslim do something bad..it is crime. But if a Muslim commit same..he is terrorist... So first remove this double standard...then come to the point!!!  . . . . . SPREAD THIS MSG AS MUCH AS U CAN DON'T BREAK THE CHAIN,

PLEASE SHARE THIS POST

Monday, February 6, 2012

lintasan awan

sebenarnya kita tak berhak pun nak bercakap pasal hak. Kita adalah hak Allah.. semuanya milik-Nya. yang adapun hanya pinjaman.

Tuesday, January 24, 2012

mana pergi kekuatan bujang senang?

Dulu pasukan bolasepak sarawak cukup digeruni dan ditakuti sekuruh Malaysia. Sehinggakan rata-rata pemain yang mewakili Malaysia adalah dari Sarawak seperti Bobby Pian, kembar Ramos Sari dan Ramles Sari, Gilbert Cassidy Gawing dan ramai lagi. tapi sekarang makin tenggelam dan mundur. apakah puncanya?

Sarawak adalah negeri yang sangat luas dan bakatnya sebenarnya banyak. tapi masalahnya sekarang adalah pembangunan peringkat akar umbi. kalau akar dah tak kuat macam mana pokok nak berdiri kan?

untuk pengetahuan anda, aku dah tengok sendiri kat depan mata aku. budak-budak yang ada potensi selalu dipinggirkan. sebaliknya, coach yang kononnya hebat akan pilih pemain dari kalangan saudara-mara, adik-beradik, kawan-kawan dan itisi. paham kan apa aku nak sampaikan?

bola ni permainan berpasukan. kita takkan dapat biar seorang bakat tu berkembang dengan sendirinya. ia perlu diasah, dilatih dan dibentuk. tapi kalau kita tak ambik dia masuk team, macam mana dia nak dapat peluang? sia-sia.

aku agak menyampah dengan team kampung aku. perasan hebat.
baiklah. saja-saja nak menulis. bosan kot.

Sunday, January 22, 2012

anggapan orang di sekeliling

bila kita dah lama tak muncul di mata orang, orang akan sedikit demi sedikit melupakan kita. jadi bila kita muncul balik, orang akan ada first impression semula dekat kita. dia kenal kita. dalam pemkiran dia mungkin kita dah berubah. sebab itu bila kita jumpa balik orang yang dah lama kita tak jumpa, kita akan rasa malu-malu taik kucing. orang pun sama.

itu pengajaran yang aku dapat sebab jarang balik kampung. kawan-kawan yang dulu selalu main tarik2 seluar samapai bogel dah jadi kawan yang awkward. tak tahu nak cakap apa sesama sendiri. mungkin jugak semua dah besar.

tapi aku rindu kawan-kawan aku tu yang dulu. lepak sama-sama, main bola sama-sama. ya, terutamanya kawan main bola. dulu sebelum masuk padang gelak sampai puas semuanya. sekarang diam je masing-masing. terutama dekat aku. haha. mungkin salah aku jugak. sebab aku sekarang pendiam. aku takut terlepas cakap. terutama sekali cakap besar. 

 ni kanak2 kampung aku. credit to azrul sharkawi


kawan-kawan aku kat kampung tak semua pandai-pandai macam korang. tak semua bernasib baik dapat masuk menara gading. aku ni tak menunjuk tapi aku dapat rasa diorang ada rasa rendah diri bila jumpa aku. aku taknak tapi realiti ekarang macam tu.

tapi yang masih kekal adalah chemistry atas padang bola tak jauh berubah. aku harap benda ni lah yang menyatukan kita. komunikasi tak semestinya melalui perkataan dan dialog bukan? :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...