About Me

My photo
simply ebi. be yourself but don't be selfish.

Thursday, August 18, 2011

Mesut Ozil berang sebab tak dapat taraweh?

Aku seorang yang agak anti-Barcelona. memang diorang hebat tapi player diorang banyak kerek dan ego gila. yang hebat macam Messi, Iniesta dan Xavi tu tak pulak kerek sangat. tapi pemain lain yang seperti menumpang kelicikan trio hebat ni pulak yang lebih-lebih eksyen. lagi2 mascherano, joao pinto ngan semualah! haha pfft!

Aku berani jamin, kalau salah seorang dari trio ni tak ada, Barcelona tak akan ke mana-mana.

pagi tadi, satu insiden yang sangat kontroversi apabila 3 pemain dilayangkan kad merah. apa yang paling mengejutkan, mesut Ozil, one of the calmest player ever exist tiba2 mengamuk. dalam siaran jelas menunjukkan beliau tidak berpuas hati dengan David Villa.



Dari research yang aku buat, David Villa dikatakan menghina agama Islam. tapi kita tak boleh nak percaya sangat. boleh jadi benda ni khabar angin. but, who knows? Ozil was surprisingly mad with him. mesti ada something yang over kan? moreover, mesut ozil tak pernah dapat redcard dalam liga.

tapi aku harap david villa hina islam tu tak betul.


Wednesday, August 17, 2011

hipotesis:cara nak naik berat badan :D

If it is more rice, less chicken, then it will be the usual way of me having my stomach full.

orang kita selalu pesan, "makan nasik sikit sangat, macam mana nak besar?"

there you go, the mistake!

Terpengaruh dengan mitos ni, aku memang kuat makan tapi aku makan banyak nasi, ayamnya sikit. kadang2, sebab banyak sangat telan nasi, seketul ayam tu pun aku tak boleh habiskan. mungkin sebab tu badan aku maintain kurus. berat tak naik, tak turun.

kita semua tau kan nasi tu karbohidrat, ayam tu protein. karbohidrat lebih kepada penghasilan tenaga. protein pulak untuk membina tisu badan. bingo!

sebab makan banyak nasik jugak la aku kadang-kadang rasa hiperaktif. kalau kau duduk sama sekolah dengan aku/sama kolej, mesti kau perasan yang aku ni paling awal pegi main bola/futsal. ni sebab aku rasa teruja tau tak. kenapa? mungkin sebab aku terlalu bertenaga lepas makan nasi yang banyak. haha!

benda simple kan? tapi aku tak sedar. memang aku patut makan daging lebih banyak. tak semestinya ayam. ikan, lembu pun boleh jugak tapi ngot2, oh tidak! ~_~

kalau kita tengok makanan ruji orang asia dengan barat,
  • orang asia makan nasik
  • orang barat/arab makan roti
Tapi kan, badan siapa lebih besar? orang barat/pak arab. am I right? yes!


bukan roti yang menjadikan mereka besar sebenarnya. tapi pecahan dalam satu pinggan mereka adalah lebih kepada daging/protein ma. itu pasai la depa besaq2.


jadi bagi kawan-kawan yang nak naik berat badan/saiz badan tu, apa kata kita mula lebihkan makan daging ayam, lembu dan ikan dan bukan ngot ngot mulai sekarang. cubala. aku dah mula dah. rasa improvenya kok!


p/s waktu medical check up aritu, tinggi aku dah naik dr 1.75 kepada 1.76. haha. banyak2la minum susu dutch lady. =)


Tuesday, August 16, 2011

another day of being a teacher

Selasa.

This is the most avoidable day in my life! as if I could avoid it. -.- 

gahhh. 


I don't like Tuesday at all for this month only actually. The only reason is because I have to 'teach' a lot of classes. It is so tiring you know. you have to speak out loud in front of the class. I even did not sit in the class because I saw it my teacher never sit when they were teaching. That impressed me so much.

And it is Ramadhan. the student is a huge challenge for me. maybe that is the reason God wants me to do this. This is my test perhaps.What is left for me is that I must keep being patience and carry this responsibilities at my best. :)

Just so you know, I will have classes until 4pm today. fortunately, I don't have to enter class for afternoon session! yippeee! wohoo!! glad that the teacher told me about it. The form 5 students have a workshop. So now I'm doing my undone work, yet blogging this! :D

Monday, August 15, 2011

cerita awal pagi

 

asalamualaikum.

ada dua options:
  • sembahyang subuh lepas sahur
  • sembahyang subuh lepas tido lepas sahur.
sejak dah start keja ni aku selalu pilih option ke-2. lepas sahur aku taknak lengah-lengah. dengan perut yang separa kenyang, biasanya aku terus tersembam layu di slumberland itu. empuk, lembut, hangat, memang layak untuk badan bertulang seperti aku menikmatinya.haha.

tiap-tiap hari jugak ayah yang kejut aku. bunyi alarm tu tak jadi ape dah kat aku. abang aku pulak yang bangun lepas tu maki-maki aku. hahaha.

sesungguhnya aku malas. tapi kena jugak buat. ini tanggungjawab orang bagi. amanah dari Allah. semoga aku tabah sehingga penghujung karier ini. haha




Sunday, August 14, 2011

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...