About Me

My photo
simply ebi. be yourself but don't be selfish.

Saturday, December 18, 2010

jersi baru malaysia bawa tuah

post aku dulu ada sentoh pasal jersi baru malaysia ni yang aku expect akan dipakai waktu sukan asia guangzhou. tapi diorang still pakai jersi lama untuk tournanment tu. soi doe. kalah awal. 2nd round.

tapi piala aff suzuki ni baru la skuad negara betol-betol menyarung jersi baru tu dan ternyata agak bertuah. skuad negara baru sahaja membuktikan bahwa pingat emas sukan sea beberapa tahun lepas di laos bukan lah nasib semata-mata apabila MALAYSIA merjaya menjinakkan skuad vietnam pada first leg di bukit jalil. vietnam tu juara bertahan piala suzuki tu. bukan senang nak menang okay. pujian keada wira-wira negara! semoga berjaya ke final!

Wednesday, December 8, 2010

meraikan follower ke 50.

welcome Afif Ashfia.
buuuuuuuuuuuuu

Tuesday, December 7, 2010

penghijrahan versi aku

semester 2 ini akan memerlukan perubahan drastik yang gila tahap langit ke tujoh! disebabkan pointer yang sangat memalukan yang aku dapat waktu sem 1, aku nak dapat 4 flat sem 2 ni. oh yeah.. 4 flat baby! aku tahu aku berangan je lebih tapi aku pun nak dapat tinggi macam korang. aku tak genius macam korang. belajar sikit je dah boleh skor. ni bukan marah tapi pujian dalam kecemburuan. haha. tak salah cemburu sebab pelajaran, cikgu aku cakap. jangan salahkan aku okay. haha

aku memang bukan jenis kebanyakan orang kot. aku jenis yang perlu usaha lebih sikit baru boleh setanding dengan engkau. engkau tu hebat. tapi harap kau tak megah dan bangga sebab tu semua kelebihan tuhan bagi. macam aku, tuhan tak bagi aku genius macam engkau tapi dia bagi aku banyak kelebihan lain. dia bagi aku bakat dalam sukan. lepas tu aku boleh main alat muzik dengan cepat macam gitar ngan dram. kau ada? takda kan? jadi kau kena ingat yang kita ni sama rata. jangan bangga. jangan. 

garis panduan untuk aku.

  • setiap malam aku mesti revise balik apa yang lecturer ajar waktu kuliah waktu siang. baru la melekat kat dalam. dulu aku buat cara lain. hari ni kuliah, malam nak exam baru revise. ko gilo apo? aku tak rase satu bende pun masuk dalam kepala ni. (sikpa lah orang nak madah aku gai nak, janji aku dapat 4 flat ya) haha
  • aku mesti buat latihan, tutorial and anything yang boleh membantu. sem lepas aku maen baca je. sangat tidak berkesan. tak cukup kalau setakat buat input tapi takdak output. macam zaman spm tu, cikgu bagi ko handout selepuk nah ambik ko! sampai ko dah boleh jawap sambil makan burger kot. haa.. bagi aku latihan menjawab soalan memang penting nak kasi aku biasa dengan soalan yang akan keluar waktu exam. aku kan slow learner! haha..
  • aku mesti konsisten buat benda-benda ni. kalau hangat-hangat taik ayam je, pegi jadi kuli lagi baik la.. dapat gak duit. haha. 
wish me luck friends. muah!

Sunday, December 5, 2010

kenapa girls post pasal spongebob, squidward ngan patrick?

can anyone tell me about this thing? huhu.. curios do.

Friday, November 19, 2010

FAILED.

aku dah gagal.
aku terpaksa pulang awal.
aku hampa.
rasa sakit. sangat sakit.

Monday, November 15, 2010

sekali imbas macam muka aku kan?

ini adalah post perasan yang ditulis ketika berkipas mengeringkan peluh selepas bermain bola. haha. petang tadi lepas tengok Malaysia vs Iran, aku bersemangat to dash to the field to burst the ball. berkobar-kobar dan kobar. huh. memang melampau. 

semangat yang aku dapat waktu tengok cristiano ronaldo dalam tv hari tu pun masih lagi jadi catalyst aku. haha.. tak habis-habis. jadi waktu aku sampai ke padang tu tanpa buang masa, kitaorang terus main. sangat enjoy. sampai lah satu moment tu aku dapat bola kat tengah padang dan ilham untuk merembat seperti mesut ozil( dalam gambar) tiba-tiba datang. perh, main bola pun ada ilham. melihat ke pintu gol lalu melepaskan rembatan! burssssttt!!! rembatan kaki kanan aku kembali bisa dan menerjah tinggi ke dalam pintu gol.! wuhoooooo!! hahaha. macam bodo je post ni.

itu saja lah saat-saat kemilangan yang aku ingat untuk hari ni. nak maghrib. ciao.

ada macam aku tak? macam ni la ilham aku dapat tadi. haha

sila klik mesut ozil.(20 saat je)

Thursday, November 11, 2010

pemain bola sepak MU yang tersesat kat ipta.

MUET. aku sangat la tak ready(wah, english word!) nak amik muet. Aku bukan nak bagi alasan tapi takdak semangat weh. mana entah pegi semangat aku. aku rasa sekarang ni aku semangat nak push up ngan sit up je tiap2 hari kot. wakakaka. serius do. aku sangat desperate nak ada badan yang tough macam cristiano ronaldo. tv punya pasal la. aku saja2 nak tengok tv kan sebelum lunch sambil tunggu ayah aku balik dari sekolah. boleh pulak tv tu tunjuk cristiano ronaldo ni menggelecek ke kotak penalti lalu meledakkan rembatan kai kanan nya dan goll!! wuyoo.. dengan gampangnya TV itu telah memotivate aku untuk workout badan aku ni. aku pernah dapat banyak gelaran la macam... ehh, asal aku cita lain lak ni. aiyoo.. tengok. nampak sangat aku tak fokus kat MUET. takpa. nanti aku nak post jugak pasal perjalanan hidupku menjadi tough. wakakaka.

masalah pulak buku muet aku tinggal kat kolej seroja tercinta. macam mana aku nak blaja? ha? balaja kat internet. cis. banyak la. aku tengok yang kat internet ni tak sama pun macam penceramah hari tu ajar. tu yang aku takut aku muet bawak mazhab lain. nanti dapat result band 100. haa. macam mana tu. tak salah aku ada band 1-6 je kot. aku tak tahu dan aku malas nak tahu. nah. amik ko. typical malay betol la aku ni. pemalas. kakaka. tapi aku nak berubah jadi rajin. hmm. semester 2 nanti lah. (satu lagi tipikal melayu). haisshh. kenapa la banyak sangat setan menghasut aku ni. mungkin sebab aku suka sangat pakai baju MU kot. ada lambang red devil. haa. terpaksa la aku bakar semua jersi MU ku nanti. cis. nak kasi orang pinjam pun aku lokek. nak bakar? gigit lidah aku dulu sampai putus. adeh! adeh! sakit nye!. tapi kan, aku ada bagi kat manusia tercinta dua bilah baju MU. ha. dua bilah. sapa aja ko simpulan bahasa 2 bilah? eh, simpulan bahasa ke penjodoh bilangan? haha. bes lak lagu shahir ni (now playing) . mentang-mentang masuk ajl. nak menyemak lak kat playlist aku. haha. eh, aku bagi kat si dia 2 helai baju MU. satu biru dan satu merah. baik tak aku? abang aku lagi kelaka. hadiah birthday ex dia dulu kan, dia bagi jersi MU. hahaha. aku tak. aku bagi kat si dia untuk penghargaan sahaja. kerana telah sabar dengan aku yang tak layan sms dia setiap kali match MU. boo. tipikal lelaki malaysia. tengok bola je terus mengabaikan awek. tapi aku tak. tadi aku acah je kot. haha.

okay. esok aku gerak ke kuching. kalau sempat, nak jugak jumpa kawan. paling penting, mestila nak tengok si dia tercinta. wahh. rindunya nak tengok muka comel budak tu. tapi paling penting aku nak singgah unimas dulu ambik slip MUET  dan buku ACE muet yang sengaja ditinggal di asrama. haha. malam aku nak tibai satu buku tu. insha Allah. beberapa hari ni aku asyik doa je nak mintak dapat jawab exam muet dengan mudah tapi usaha takda, tak boleh jalan kan. tapi, usaha last minute pun kira usaha jugak. (typical malaysian student). semua benda nak buat last minute. tapi antara usaha dengan doa, aku lebih percaya kepada doa. kenapa? cuba sendiri. wallahu alam.



                                       

Tuesday, November 9, 2010

mencari konklusi

Bes doh semifinal ajl semalam.

oh yeah!!

salah ke aku nak tengok?
aku bukan ade bende sangat nak buat kat kampung ni. o9, tv, men bola. tu je la.
daripada aku bersepah melepak, menyumpah mak orang, isap rokok, minum arak. bodoh la wei!

aku lepak kat rumah dengan mak aku lagi bes lahhh. sejuk sikit hati mak tengok aku. lepas tu, mak aku boleh buatkan aku air milo, roti bakar, mi goreng.. haa... hahahaha.. bes doe..


results semester 1:

8HARI LAGI.

8 DAYS TO GO.



Monday, November 8, 2010

hantu kesurupan!


results asasi unimas semester 1 (1st batch)

9 hari lagi.

9 days to go.

aku dah cuak!
dah cuak!
dah cuak!


Sunday, November 7, 2010

MALAYSIA: Guangzhou 2010. bawalah tuah wahai jersi baru.


jersi baru pasukan Malaysia.

jersi baru! style lah. nampak simple. orang kata simplicity is the best. so harap pasukan Malaysia boleh kasi gegar itu China. kasi pecah la itu tembok besar China. ho yeah. baju baru ni. jangan la kasi Malu orang kat Malaysia kayh. Thailand pun pakai cap ayam tapi boleh menang 6-0. orang Malaysia mesti boleh buat lagi gempak la!

Malaysia akan main esok lawan kyrgystan. lepas tu, akan jumpa Jepun dan tuan rumah, China. jadi, aku rasa tak boleh nak mengharap sangat sebab ni kira kumpulan maut. tapi tak pa, kita tetap bagi sokongan kat negara kita. jangan kutuk lah kalau kalah. biasalah tu. adat bertanding. kan??

ni aku nak bagi prediction sikit:

MALAYSIA vs kyrgyzstan(tepakse aku google nak tengok spelling die.. haha)

ni boleh menang kot. sebab negara ni tak femes dan aku rasa tak kuat kot. boleh la menang. tapi bak kata k.rajagobal. eh, rajagobal ke rajagopal??? dia kata kita tak tahu corak lawan so kita akan main ikut rentak kita.haa.. tu dia. aku pun tak tau macam mana tuh. tapi tengok la esok. tv 820++. ade la tu.


MALAYSIA vs Japan

alah. korang sendiri tau Jepun ni kuasa besar kat asia. faham-faham lahhhh

MALAYSIA vs China

yang ni lagilah. tuan rumah. apa aku nak cakap???
berdoa je lah! AMIN.

ilham dari sungai.





pejamkan matamu untukku
dengarlah dunia berkata-kata
usah kau ragu di sini tempatmu
walau berubah di mata kita tetap indah
selagi kau masih percaya.

ketawa kecewa terpisah
jalan yang lurus kian berhala
adakah semua ini yang ku inginkan
ataupun hanya mengejar dunia semata-mata
ku harap ku masih percaya

adakah semua ini yang ku inginkan
ataupun hanya mengejar dunia semata-mata
ku harap kau masih percaya

buka matamu biar aku memelukmu
kita bersama masih muda masih mentah
ku harap kau masih percaya

selama ini.. selama ini.. selama ini.. selama ini..
selama ini.. selama ini.. selama ini..

aizat-sungai lui



selain hujan, aizat adalah penyanyi yang sangat aku respek. lagu kat atas ni dah membuktikan idea beliau yang segar dan kreatif! apa yang paling aku kagum adalah aplikasi angklung, alat muzik traidisional ke dalam lagu ni. bukan senang nak masukkan alat muzik tradisional ke dalam lagu moden. tapi beliau mampu. sedap.

lagu ni selalu buat aku berfikir serius. tentang hidup. tentang masa depan. tentang akhirat juga. dari tafsiran yang aku cari sendiri, lagu ini banyak berkisar tentang konflik dalaman remaja. umur kita lah. tatkala pada fasa ini kita didatangi dengan pelbagai cabaran. kita dirunsingkan dengan macam-macam dilema. terlalu banyak keputusan yang penting harus diputuskan. sedangkan kita belum cukup matang dalam membuat keputusan. jadi ini adalah satu proses pembelajaran yang kita belajar dari diri sendiri.

tapi kadang-kadang kita terlalu mengutamakan cita-cita kita di dunia. sampai lupa janji kita pada tuhan. kerana kita ada di atas bumi ini adalah kerana-Nya. Mengapa kita terlalu hampa jika gagal di dunia sedangkan Allah telah berjanji bahawa kita tidak akan kecewa jika kita mengejar akhirat. kerapkali aku rasa hina sebab terlalu mengejar dunia.

mahukan kejayaan akademik. mahukan pekerjaan dan pangkat. mahukan rumah besar. mahukan kekayaan. tapi semua itu tak guna jika kita lupa pada Pencipta.
tetapi tidak dilarang mengejar dunia asalkan besederhana.

lirik lagu ini juga seperti ditujukan kepada seseorang yang sangat disayangi. banyak berlaku dalam fasa hidup kita sekarang apabila kita terpaksa meninggalkan dan 'mengabaikan' orang yang kita sayang demi untuk mengejar cita-cita. dia seolah-olah meminta kekasihnya akur terhadap pemergiannya mengejar cita-cita.

"kita bersama masih muda masih mentah
ku harap kau masih percaya.."

aku sangat yakin bahawa apa yang penting adalah kepercayaan.trustworthy. kebanyakan perhubungan retak kerana tiada kepercayaan yang kuat. rasa sangsi pula yang berlebih-lebih. tapi sebagai remaja aku tak rasa kita tak perlu sampai terlalu serius dalam perhubungan. "ilek2 jak la.." kalau ada jodoh itu, tak akan ke mana. tapi kalau takut jodoh tu lari, ustazah aku cakap, doa la banyak-banyak kalau betul-betul nak kat seseorang tu. bila kita terlebih fikir, nanti akan menggangu emosi sampai hasilnya nanti tak elok. kita kena jadi orang yang tenang. jalan hidup kita dah tertulis dah pun kat luh mahfuz jadi tanggungjawab kita buat apa yang patut. kita sendiri tahu apa yang baik. apa yang buruk. semoga kita tak hanyut!




"the only way to make a man trustworthy is to trust him."





Friday, November 5, 2010

hampir maut.

seat motosikal aku tu dah koyak. serabai. jadi aku buat keputusan nak tuka kulit yang baru. takla malu aku nak pegi padang main bola. abang aku tu pun satu. pakai moto pandai, jaga nya tidak.

jadi petang tu lepas aku tidur petang, aku pakai track suit hitam berjenama cheetah dengan jersi hitam alfarab aku. aku pergi satu kedai ni. entah la kenapa aku nak pegi jugak kedai tu. masa aku datang situ, aku tak tau ada anjing. tiba-tiba aku nampak seekor anjing. (gulp). sebentar. tapi dia kena ikat kat pokok. haha. dengan rantai besi lak tu. kui3. kesian ko anjing. aku lepak tengok anjing tu sampai la tokei tu siap tukar kulit seat moto aku.

bila dah settle semua, aku pun bayar la. rm 15 tu. tapi takpa. lepas tu aku start motoikal aku. tiba-tiba ada anjing kecik ni menyalak. dahla tak diikat. saiz dia macam chihuahua. hua hua hua. aku macam biasala. cool. buat tak tahu. padahal dalam hati dah boom kedaboom ni. aku pulas la minyak moto aku nak kasi anjing durjana tu takut. tapi makin kuat dia menyalak.

tak boleh tunggu lama ni. aku pecut motor aku nak keluar simpang tapi aning tu kejar aku pulak! woof! woof! woof! sial! bayangkan ko memecut kat simpang. nasib baik tak dak kereta. kalau tak mampuih aku. tapi aku punya takut ni aku pecut sampai nak masuk dalam parit ni. aku brek.. sreeeeetttttt!!!
aku drift sikit kat situ.. alah.. macam dalam cerita rempit tu. macam tu la kot. haha. aku pecut terus tinggalkan anjing tu dengan mulut terkumat-kamit menyumpah. aku sempat tengok tokei kedai tu. benci betol. dia buat bodoh je. kalau aku, aku dah tanam dah anjing tu hidup-hidup!

aku balik rumah dengan automatik nya aku menyumpah seranah. memang aku tak suka sangat benda macam ni. kalau aku kena gigit ke, kena langgar kereta ke, masuk dalam parit ke.. siapa nak tanggung seksa dia. ada anjing tu nak mintak maaf? ada tokei dia nak ambik muet untuk aku minggu depan? tak mungkin nye lahh..

anjing bodoh. pergi mampus lah!

malas aku nak letak gamba anjing. kena samak blog aku.

dulu saya pernah kata saya makin bodoh.

ni saya tulis saja nak bagi naik semangat saya. kasi mantain sikit. tak nak la semangat saya pudar sebab cuti sebulan lebih ni kan. okay.

haritu saya ada post yang saya gagal kertas matematik ujian 1. masa tu punya la hampa sampai rasa nak quit study. tapi saya bermuhasabah diri dan berjanji kat diri saya yang saya mesti bangkit. sejak itu saya kerap buat latihan maths. saya rasa itu saja cara yang berkesan nak belajar maths. buat latihan. cikgu dari ceruk rantau mana pun aka cakap benda yang sama kot. praktis. exercise. latih tubi etc.

Jadi, daripada usaha serta doa anda semua, saya berjaya buat kebangkitan untuk test2. Saya berjaya kalahkan markah kawan-kawan yang lulus waktu test 1. Alhamdulillah. boleh lah saya bawak markah ni untuk carry mark. tak lama lagi result final exam nak keluar. 17 november kot. tipu lah tak cuak. waktu final exam tu entah apa saya jawab kat kertas jawapan. tapi saya tak risau sangat sebab ada carry mark.

awak yang tengah baca blog saya ni tolong la doa kan kami semua pelajar asasi unimas dapat result yang baik la kay. tak mintak lebih. doa je pun. kawan-kawan pun ramai yang insaf sebab banyak sangat main-main waktu semester 1 ni. saya pun. belajar pun saat-saat akhir. sangat tidak bagus.

Ya Allah, anugerahkanlah kami kejayaan di dunia dan di akhirat. amin.

aku pun nak berjiwang.




masa saya mula-mula mengorat awak dulu, saya ada kata awak ni macam playgirl. masa tu saya main-main je lah. saya nak kasi awak perasan sikit. tapi tak sangka awak simpan kata-kata saya tu. sedangkan dari mata saya, awak la wanita yang paling lemah lembut saya pernah jumpa. awak penyayang. pemalu. memang itu yang jadi idaman saya.
saya menyesal sebab awak selalu kata awak jahat kat saya. kadang-kadang awak buat jahat kat saya tapi awak jujur kat saya. awak mengaku awak ada buat salah kat saya. tapi awak tak tahu saya lagi banyak buat salah kat belakang awak. awak tolong la jangan asyik salahkan awak sendiri. saya tak sanggup nak tengok. maafkan saya kay.

mungkin kita belum biasa berjauhan. dulu masa saya ada dekat dengan awak kita tak tengok orang lain. saya dok skodeng awak. dan saya rasa awak pun skodeng saya. haha. perasan. tapi kita tahu benda ni kan. benda tak elok selalu jadi bila kita mula berjauhan. waktu sebulan terakhir kita hidup bersama di mrsm, saya sepatutnya menghargai masa tu. tapi saya abaikan awak. mungkin sebab tu awak ingat saya tak sayang kat awak lagi. saya menyesal sekali lagi. sigh.

tapi saya nak awak tahu, saya tetap gila kat awak sorang. saya tak pernah berniat nak tinggalkan awak sebab saya pernah try bayangkan hidup tanpa awak. memang perit. biarpun saya buang semua gambar awak, remove awak dari facebook saya, awak tetap segar dalam memori saya. saya taknak jadi orang gila. saya tak nak masuk hospital gila.
mungkin awak tak percaya tapi sayangnya saya kat awak memang sampai ke tahap macam tu. apa yang saya dapat buat sekarang cuma bersabar dan bersabar. saya selalu berdoa semoga cinta kita tetap suci dan akan mempunyai kesudahan yang baik. Amin.





Wednesday, November 3, 2010

Jadilah orang pertama!





tuan-tuan dan puan-puan, jadilah orang pertama yang akan menumbok sekaligus merasmikan butang like facebook di blog ini terimakasih.. : )

Tuesday, November 2, 2010

saya akan bangun

sudah beberapa saat aku tak menulis blog. cop! tak mungkin beberapa saat. dah berjuta saat dah tak post. haha.

jadi mulai hari ini aku nak mula aktif balik tulis blog. aku akan cuba bawak cerita yang tak bosan atau klise. mungkin cerita yang lain dari orang lain. jadi kepada pengikut-pengikut, keep your eyes to the dashboard okay.

makluman: saya dah cuti semester satu. sampai awal disember. lepas tu nanti masuk balik ke asasi unimas. sigh.

Wednesday, October 20, 2010

siapakah dia?

hjdhjbejkcndhfkenjdn dch ch cdjc j d
pffkd sdjcn jvn mn k f
v n fnf vfivj cjv s
vf xc ndfvf vvjns v vsmvksjvksdj vvkf
vkvjrvhsrvndmn dvjds csdcnsdcn sknrjchds cnsd
sdkcj djshvnvjhf dnd cdcd
c jhc sdcjsdhhc jsdcjschsd cdjs I AM DEPRESSED!!
WHKEFRNFKDNFDSFNIK
HDAKJBECNDBCYGEBDEUIGE
jehdjbcefbdcegfdf
he cnkckefe
kfnkcnjec
ne
eelfjefh
efejfb ce
hef
effefefkefnekfhekfe

Tuesday, September 14, 2010

SAYA PERLU BERJAGA-JAGA!!!





Menjadi seorang manusia yang berumur 18 tahun di Malaysia sekarang sangatlah susah! kami merasakan kami sedang bergelut dengan macam-macam perkara dan agenda. Masa depan, keluarga, kawan, kekasih dan banyak lagi ahh. Jangan ingat budak muda macam kita orang otak kosong tau. owh, please-lah! Mungkin orang itu lebih kosong dari kami semua. Yang kosong mungkin hanya poket kami lah. hehe.. tapi kadang-kadang tu kami loaded jugak, ada duit elaun. Duit elaun kami memang banyak. Seminggu saja sudah habis loh. hahaha.

Tapi post ini aku nak tulis pasal 4 skop yang aku sebut kat atas tu lah okay. iaitu;

  • masa depan
  • keluarga
  • sahabat
  • kekasih, awek, marka, gerek etc.
okay jika kamu sudah bersedia menyelami hati budi kami ini, sila buka dada anda seluas padang pasir . haha.

MASA DEPAN

Ini sudah kes besar ni! haa. kami sangatlah gusar dengan masa depan kami. Terutama soal kerjaya. Bagi aku, aku masih kurang yakin dengan benda ini. Orang kata, kalau nak kerja, buat apa yang kau minat. Barulah syok dan masyuk. Tapi masalah aku adalah aku minat study tapi aku tak tahu aku minat apa. serius peeps. kalau nak kata minat aku yang betul-betul, aku minat main bola sepak ngan jamming. Masa aku kat sekolah dulu pun aku akan cakap kat cikgu, "I want to be like zinedine Zidane, thank you". haaa. macam tu lah. Tapi bila dah masuk sekolah asrama, aku mula belajar main gitar dengan kawan-kawan aku. Dari situ timbul pulak angan-angan nak jadi macam Noh Hujan, Faizal Tahir etc. Sungguh tak matang kan? Tapi ni benda betul la kan. Benda yang aku minat. Besfren aku minggu lepas dapat satu anugerah ni. Ni besfren baru aku tau. Aku dengan dia memang satu kepala. Apa yang kitorang minat memang sama sejibon lahh. macam apa yang aku cakap tadi la. Tapi dia ada lebih sikit dari aku. Waktu dia dapat anugerah tu, ada reporter interview dia. Ape lagi, masuk suratkhabar la. Bila aku baca keratan akhbar tu, besfren aku tu cakap dah besar nanti dia nak jadi engineer. okay, aku pun nak jadi engineer tapi tak ada matlamat tau. Kawan aku ni dia kata dia minat nak buat jambatan. pergh! gerek sey. Aku tak pernah terfikir pun matlamat macam tu. Dalam kepala aku ni cuma tahu nak graduate, dapat kerja, dapat gaji hujung bulan. ceh. cetek betol. Tapi sampai sekarang aku masih menyimpan semangat yang kuat nak jadi pemain bola tau. Cuma kalau nak main dengan Sarawak payah sikit. POLITIK! siai... Negeri ni punya lah kaya. tapi duit rakyat entah ke mana. corrupt nya.

Tapi kalau kat negeri lain, apa yang aku dengar la kan, gaji player ada yang belasan ribu MYR sebulan bai. Kalau yang star ade yang MYR 20k++ la. Best kan? bagi aku ok sangat la tu. Jadi cikgu pun 3-5k Ringgit Malaysia je sebulan. Masalahnya, kalau aku nak jadi pemain bola, buat apa aku masuk U?? baik aku masuk menyelit kat mana-mana akademi bola. betul tak? Tapi aku tak boleh nak cakap sangat. Hidup kat negara kita yang sedang membangun ni memang kita kena pandai-pandai Survive. Aku pening lah. Nak tak nak, benda ni mesti difikir jugak. Tapi kadang-kadang buat kepala lagi serabut.sigh. Pasal 3 lagi benda yang aku belum tulis tu, next time la kayh. Aku jadi serabut sebab aku sendiri pulak dah.


To my future wife, nanti kita naik kereta yang macam ni kayh. Saya belanja. : )

Friday, September 3, 2010

Kerana anda sengaja berada di sekeliling saya









Maaf..





sorry..




kerana saya ditakdirkan untuk jadi manusia biasa sahaja.. tidak ada yang istimewa dan tidak mungkin sempurna.. kan?? kepada anda yang setia sampai ke perkataan INI, saya nak mintak maaf zahir dan batin kalau saya melakukan perkara yang berikut:


untuk lelaki yang berumur 18 tahun dan berada di unimas



sengaja tak bagi salam kalau terjumpa.


sengaja tak senyum.alah, aku senyum tak manis..


sengaja hacked facebook anda.
:D

sengaja tersepak kaki anda waktu main bola atau futsal.. mak aih, macamana tu..


sengaja sepak bola masuk dalam gol.


sengaja bagi bola masuk celah kangkang ko. ole!


sengaja tak bagi anda pinjam motor.
jimat minyak oi

sengaja tak bagi awak duit. saya bukan orang kaya.


sengaja mengumpat anda. silap.


sengaja memekak, menyanyi atau memainkan gitar hingga anda rasa nak jadi macam adlin aman ramli!


sengaja pakai selipar mandi anda. tak hantar balik lak lepas tu.


sengaja masuk bilik anda tanpa mengetuk pintu.


sengaja buat anda rasa sakit hati.

sengaja malas nak fikir lagi kesalahan saya yang lain sebab saya
awal-awal dah cakap saya juga manusia kan. alah, manusia kan sama sahaja semuanya. semua suka buat salah secara sengaja. kalau buat salah tak sengaja, saya rasa tak perlu mintak maaf lah. sebab itu maknanya saya dah ditakdirkan untuk buat salah kan? memang tak boleh lari dah. sori k. ha! tanpa disengajakan perkataan sori tu tertaip dengan sendirinya dan dibiarkan sahaja di situ. heeeee..

esok saya nak balik kampung.



kampung saya kat betong.. :))

lepas kuliah saya balik dengan makcik, pakcik, abang saya dan sepupu saya naik ipsum.. semoga selamat sampai ke rumah.. insya Allah...







harap-harap aku tak ditangkap polis lagi sebab main mercun.. hahaha

Wednesday, August 25, 2010

Aku ditangkap polis

Aidilfitri dah semakin hampir. Aku tak sabar nak balik dah ni. Tiap-tiap malam aku dah dengar bunyi mercun. teringat waktu zaman aku nakal-nakal dulu..
waktu umur baru nak menginjak remaja.
waktu sibuk-sibuk nak picit bila tengok jerawat.
waktu mula-mula pakai hp dan mula nak menggatal.
waktu aku suka nak ponteng-ponteng puasa.
waktu kerjarumah dan kerja kursus semua nak ditiru dari kawan.
waktu itu orang buat sembahyang taraweh 8-20 rakaat, aku tunggu kat luar masjid nak makan murih..
waktu aku bercinta monyet seminggu dua sahaja dan terus "break"..
waktu aku asyik tahu melayan lagu OAG..
waktu itu bercita-cita nak menjadi mat rempit kerana kehebatan mereka.
waktu itu bila cikgu tanya nak jadi apa, aku jawab nak jadi pemain bola MU..
pendek kata, hormon masih di peringkat terumbang-ambing..

terutama masa aku form 2.. masa tu memang terok gila.. waktu form 1 aku leh score 5, 6 A tapi bila masok form 2 ni satu A pun tak muncul. satu perubahan drastik masa tu. aku bagaikan budak-budak yang tak ada arah tuju. kalau aku nak kenang balik semua benda yang aku dah buat masa tu mengucap aku. tapi aku bangga aku tak hisap rokok. tak minum arak. tak tekan pil. aku clean okay. alhamdulillah. :) dan sebelum aku masuk asrama jugak, dalam kenakalan aku, aku tak pernah miss ikut tadarus kat masjid.. semalam dapat seringgit wo.. hahahaha..

8 ramadhan 2006 ( maaf tak ingat berapa hijrah)

lepas berbuka puasa aku mandi dan terus bergegas keluar dari rumah. solat maghrib sahaja aku tinggalkan kerana malas.. pergi jumpa kaer yang ada banyak mercun di dalam plastiknya. kaer kata abang jali kat hujong kampung ada jual banyak mercun. perh! bebekalkan duit rm5 aku memecut ex5 biru aku ke hujung kampung. tengo mercun abang jali. banyak. sebagai perasmian aku beli mercun mancis saja. esok boleh beli lagi.

azan isyak....

aku tunggu sehingga azan habis dan aku menguji mercun pertama dengan penuh ke-eksaitesan. gahaha..tapi aku agak besemangat nak bertaraweh malam tu. aku ikut orang sampai 8 rakaat. standart la kan. hehe..
lepas tu, aku pegi kat luar masjid. tangan aku gatal sangat nak main mercun kat dalam poket baju melayu aku. aku pun mula la menggosok kepala mercun mancis yang berharga seringgit sekotak tu dan membaling ikut gerak hati aku.. masa umur tu, punya la seronok.. haha.. memang seronok la aku main sampai aku terbaling dekat tepi jalan.
kawan aku namanya ajis pun dengan gelabah cakap aku baling dekat kereta CID(mata-mata polis yang tak pakai baju polis tu.. yang selalu pakai jaket jeans tu, tau kan? ) haha..

aku tak kesah sampai la kawan-kawan aku semua lari masuk dalam masjid. aku dengan kehairanan pun ikut diaorang lari. cuak jugak aku. diorang suruh stay kat dalam kawasan masjid untuk beberapa ketika dan aku batalkan niat untuk menghabiskan mercun-mercun aku. aku nak gi tadarus terus la..

dalam fikiran aku, polis tu dah blah dah tapi sebenarnya dia cari aku! ntah budak mana yang dengki kat aku tipu aku cakap polis tu dah blah. dia ajak la lepak kat depan masjid tu tapi sebenarnya polis tu dah ready nak tangkap aku. dia sembunyi kat belakang pokok bunga raya ke bunga kertas. dengan tidak semena-mena, satu tamparan polis singgah di pipi aku dan aku tergamam. polis tu tarik baju aku masuk dalam kenari dia. aku memang tak dapat fikir apa-apa masa tu. polis tu paksa aku cakap kat dia, sapa yang main mercun ngan aku tadi. kerana mental yang belum matang, aku pecah tembelang gak. aku cakap nama ajis dan asri.. dua-dua kena angkut sekali ngan aku g balai..
hahaha
cuak habis la..

tapi..

kat balai..

kita 3 orang disuruh duduk tengok tv cerita bulan puasa.. pukul 10.30 kami disuruh balik seperti biasa tanpa apa-apa tindakan. hahahaha.. tapi aku tetap cuak la. tak pernah terfikir aku kena tangkap. nasib baik tak tidur lokap. aku balik rumah seperti biasa tanpa menimbulkan syak wasangka dari family aku.. haha.. dan aku miss tadarus satu malam.. hehe

KENANGAN LALU MENGUSIK JIWA!



Monday, August 23, 2010

I just thought you should know...

You are beautiful. Every morning, there should be a little alarm that chants that to you. “You are beautiful, so very beautiful, so very, very, very beautiful…” And so on and so forth. And you should smile, a meek lovely little smile, both embarrassed and thrilled that someone should think such a wonderful thing about you. Because it’s true— your veins are beautiful, your thoughts are beautiful, your breath is beautiful; You are beautiful.

Sunday, August 22, 2010

oh kampong!



aku tak boleh nak duduk diam. aku tak tahan jadi orang yang pasif dan tak buat apa-apa kerja. tapi sekarang ni bulan puasa jadi aktiviti kebiasaan aku iaitu futsal/bola sepak tak dapat nak jalan sangat. bukan la aku nak jadikan alasan berpuasa terus tak boleh nak buat kerja tu semua tapi aku takut sangat aku dah tak jadi orang dah nanti. jadi tengkorak pulak. aku dahla kurus, kalau waktu puasa pun nak bersukan, makin kurus la aku.. taknak aku. nanti orang takut tengok aku. lagipun lepas puasa kan raya. mesti la semua orang nak nampak segak kan. why not i take this chance to light up my skin. hehe.. how i want to be more good looking than my brothers though. some of my friends always said that my brother Farhan and Fakhri are more good-looking than me. I don't know if that is a facts or they just want to make my motivation down. ahha.. kidding. I know i am not handsome. that is a true confession okay. :p but my sayang always told me that i am 'macho' by the way i look.. ayayayaya.. :D okay. i know i have to stop making writing compliments about myself. i know! i know! haha..

hmm.. but people ALWAYS told me to build some fats or if can, go to gym or eat some weight-gain product, vitamin A-Z, bla3.. maybe they imagine me to be a person that have more protein. i hope that i have actually. but, how ah.. until now i failed to gain 10 kilos. (now i am 53/54 for you to believe it or not by the way i look..)



cannot wait for Hari Raya holiday where i want to bite and swallow and gulp all the food at home.. usually cooked by mom, sis ida, sis zana, nekwan.. huhu...



do comment for any tips in gaining protein.. :p

Friday, August 13, 2010

Ramadhan menyapa kita.



Kadang dan kadang aku akui aku ada mempersoalkan kelebihan yang dimiliki oleh sang Ramadhan.

(Aku lebih suka menganggap Ia sebagai julat masa yang tidak ubah seperti bulan-bulan yang lain. Tak logik lah bila kita tak makan tapi badan jadi sehat. PELIK! tipu! aaaahhhh!! mengarut lahhh...)





itu aku punya monolog pada tiap-tiap hari sebelum masuk 1 ramadhan. tapi bisikan macam itu tak bertapa dalam hati. ia silih berganti dengan kegembiraan hatiku menyambut bulan yang penuh keberkatan ni. bila takbir tarawih( aku pilih taraweh sebab kita taraweh dulu baru puasa) yang pertama diangkat aku mesti sebak dengan sendirinya. agama allah ini punya sejuta lemon hikmahnya. malahan tak dapat aku nak gambarkan dengan kata-kata.. mungkin boleh..

bayangkan kau sedang minum air kosong waktu kau kehausan, lepas tu aku tanya kau, macam mana rasa air tu?? mesti kau kata sedap kan?? tapi rasa dia macam mana?? mesti susah nak cakap..
macam tu la rasa nikmatnya menyambut ramadhan. setiap kali itu juga prasangka buruk yang aku taip seperti di atas tadi terus hilang. ini menambahkan kepercayaan aku terhadap agama Allah ini. Dikatakan bahawa syaitan itu dirantai apabila masuk bulan Ramadhan. kau sendiri mesti faham apa saya rasa kan kan kan? tak perlu aku ulas lagi. kau setuju atau tak, terpulang pada keimanan masing-masing. tapi pandangan aku sangat jelas dan indah bila memandang Ramadhan. Aku turut perasan kalau masuk bulan puasa ni, semua masalah yang kita hadapi senang sangat nak settle. bagi aku, masalah aku macam dibantu satu kuasa pulak.hehehe.. Itu Allah la yang tolong. mana ada kuasa lain yang boleh tolong kita kan? MEMANG TAK ADA!
apa-apa pun, aku menulis dari hati aku sahaja. kalau salah, betulkan aku. aku bukan orang alim ulama. tapi aku juga manusia. yang biasa.

semoga Ramadhan ini lebih baik dari sebelumnya.

semoga kita berkesempatan menemui Ramadhan yang akan datang. Insya
Allah
SELAMAT MENYAMBUT RAMADHAN AL-MUBARAK!. :)

Saturday, July 31, 2010

hari ini.

bangun kul 6.
solat.
tido.
bangun 8.30.
timbalan dekan attack dorm! (mental kene hentam dow, terus pergi sukaneka)
~sukaneka~
balik!
tido!
zzzz..smpai kol 4 ptg..

bes kan cerite aku.. sume kawan aku dah cerite.. rajin2 la mengusya blog mereka kat tepi tuh.. haha

chemistry mode.

Monday, July 26, 2010

dan saya makin bodoh kot.

aku buka pintu dewan kuliah asasi itu untuk kelas Mr phang dan mendapati dia sedang sibuk mengembalikan kertas test mathematics minggu lepas. waktu aku lalu sebelah dia aku perasan markah kertas yang dia bagi semuanya tinggi-tinggi. aku duduk terus kat tempat duduk aku menunggu nama aku disebut.

aku duduk..

duduk..

tunggu..

aku intai markah kawan aku.. perghh.. semua macam terer gila.. tapi aku masih tak dipanggil lagi..
paling aku kecewa bila sahabat aku yang tak belajar kebanyakannya dipanggil lebih awal dari aku..
kecewa yang pertama telah tiba..

makin banyak nama disebut dan aku lihat kertas yang dipegang mr p semakin menipis. dan tidak semena-mena mr p menyebut;
"starting from here...''
kami semua faham bahawa nama yang akan disebut selepas itu adalah pelajar yang gagal dalam ujian itu.
kecewa yang kedua telah tiba..

beberapa nama mula disebut sehinggalah nama aku menjadi giliran. mr p mencari2 tuan empunya nama itu dan aku perasan mukanya terkejut dan dia menggeleng kepala. mungkin tidak percaya. mungkin sudah mengagak. aku tidak tahu.. markah aku memang teruk habis.. aku terdiam uuntuk beberapa minit sambil tangan menyalin laju jawapan2 soalan yang diberikan....

-sigh-

si dia ni.. adoai..

dah masuk 3 kali aku membaca salah satu example yang tertulis kat dalam buku physics aku tapi tak dapat gak. bukan aku tak faham cuma aku rasa macam otak aku nak tak nak je belajar. niat dan semangat dah ada. banyak ni. tapi memang tak boleh. tak tahu kenapa.
mungkin mind set tak betul kot. sepatutnya aku nak study sambil mesej dengan si dia malam nih. tapi tak boleh sebab hp si dia tu masuk air petang tadi. hujan kan. terus rosak! adoh2.. si dia memang macam budak kecik. hari tu mak dia bagi hp mahal gila kat si dia tapi belum hilang lagi bau kedai hp kat hp tu, dah kena rampas ngan warden cikgu aisyah yang comel dari segi saiz nya. cikgu tu baik sebenarnya tapi dah tanggungjawab dia kena gak ambik hp si dia. warghh.. si dia2..
lepas tu, si di keluar dengan kwan2 sambut birthday sweet 16 nya yang jatuh pada 6 jun. dekat riverside. entah kenapa instinct aku nak pegi ambush dia kuat sangat. bukan la ambush tak diundang, aku cakap la kat dia aku nak pegi jumpa dia. tak pasal2, aku paksa nas keluar masa tu. niat asal nas nak study tapi aku nak gak pegi. hahah. tapi cik adik kepada nas pun ada jugak masa tu. kena sangat la. masa tengah bawak moto nas tu dengan kelajuan yang tak layak dipanggil kelajuan, sebab moto nas baru lagi, tengah running. tak boleh bawak laju tau.. aku pun tak tahu kenapa. haha.. panjang giler repekan.. datang satu meses.. meses itu berbunyi begini.. tit2, tit2.. hahaha
hp si dia hilang dalam hall cinema.. adoai! dahla waktu birthday. aku belum puas lagi menikmati call free bersama si dia2 tiap2 malam.. baru 3 malam yang indah dinikmati.. haa.. tu lah, sembang sampai x ingat subuh.. huhu.. hilang macam tu je. aku siap bawak nizam (si giant) yang ak terjumpa kat depan mcd tu pegi tanya pekerja kat wayang tu tapi tak berhasil.. adoh2.. si dia ni memang buat aku nak jentik je telinga dia. jadi aku pun bagi la pinjam hp aku kat dia..
tapi sekarang, hp aku lak rosak dibuatnya.. hahaha... hp afif ashia menjadi mangsa aku!

Thursday, July 22, 2010

buku yang ada muka tak dapat dibukak



berkali-kali eden torai bukak buku nih.. tapi x berjaya... huhuh..
petang ni ada subjek critical thinking yang bosan 100 %.. wah.. jujur nih.. kalau pensyarah baca blog aku, abeh la.. haha.. macam la pensyarah nak bukak blog budak2..

ada beberapa pesanan dari mak aku yang aku selalu ingat..

-kalau nak belanja untuk makan, jangan lokek dengan diri sendiri.
mungkin sebab mak aku kesian sangat tengok aku kurus sangat kot. dia nak aku makan banyak-banyak-banyak.. haha. semalam kan, aku masuk satu kedai yang jual weight gain. aku pun pantau lah harga barang tuh.. perhh.. mahal gak la.. tapi kalau elaun dah masuk nanti au nak beli kot. aku minum susu tu lepas tu hari-hari aku akan pergi ke gym kat sebelah tu. dapat jugak aku memanfaatkan kemudahan yang dibagi oleh UNIMAS ni.. hehe.. terkejut nanti family aku tengok aku tough balik raya.. waaa...

-kalau duit habis, cepat2 mintak ngan ayah..
hahaha.. ini lah pesanan yang paling aku suka. kalau kawan aku dah kena bebel dengan parents dia kalau mintak duit banyak-banyak.. tapi parents aku tak kesah.. aku bersyukur sangat2 sebab Mereka bagi biasiswa yang lebih pantas tuntas dan banyak daripada JPA.. :p sayang betol kat mak dan ayah!

-jangan amalkan pinjam duit orang. (aku utang ijat yusop rm5) hahaha..

ni memang betul la. banyak sangat keburukan kalau pinjam duit orang ni. kalau dah lupa nak bayar tu, kan dah tambah dosa. kita kan banyak benda yang nak difikirkan jadi kadang2 tu sampai lupa benda2 kecik macamni. paling tak best bila kita terpaksa bayar hutang lepas cocok kat atm.. huhu..

Wednesday, July 21, 2010

kamu semua saya teringat.


roomate: zai


teammate: Asri Casillas,
Asrol Messi,
Apeng Casablanca,
Acad ashikin

classmate:
enn
doman
kuri

same root:apip

bff:
epul
nas

sehari x jumpa x sah:
sam
toyol
aiman
muiz
azuan
qamarul boy2
peruz
afee

bandmate:
din
wanwan
am
haris


ct grup:
faris
irfan
jijan nabil
redzuan

bank:
apek
luq
(2 org yg paling bait abis)

Monday, July 19, 2010

yayyy!!

dah ada balik dah..
kadang2 aku suka bukak blog aku sebab nak denga lagu ni..

aritu dia hilang. sekarang dah ada balik. yeayaya...

rugi kau la!

banyak peristiwa-peristiwa senorok bersama kawan-kawan yang terlalu indah dan tak mampu aku terjemahkan ke dalam blog la oi hahahaha...

actually life busy amat serakang nih.. nak memblogan ni jarang sangat nak jumpa masa yang sesuai.

kalu aku nak cerita benda yang dah lama tapi best, suka hati aku la kan.. haha... tapi lagu ni pelik doe..

Tuesday, June 29, 2010

begitu awal?? oh.. tidak..

petang semalam aku main bola dengan kawan-kawan aku kat padang.. tak ramai yang nak pegi main kat padang sebab they prefer futsal.. nak pegi padang pun jauh kan.. tapi aku dengan few boys ni nekad gak nak main bola kat padang.. most of us orang sarawak.. maybe sebab kitaorang ni jarang jumpa padang yang cantik macam tu kot jadi memang excited gila nak main.

aku ngan asaraoll messi ( no typo here, dia memang main cam messi doe.. dia yang cakap.. haha) buat stretching before kitorang main.. yang lain tu tak kot.. nas, lan n lain2 terus men hantam saja kat padang..

kitorang main shooting gila-gila semalam. aku memang senorok gila sebab bola yang dibagi kat kitorang tu original punye.. nike t90.. perghh.. apa lagi.. kitaorang training shooting bullet habis-habisan petang tu.. sampai tak bertenaga dah..

sampai kat bilik mandi lambat la jawabnya.. aku mandi dekat2 nak isya dah tapi sempat la aku solat maghrib.. lepas tu aku siap2 nak g makan kat kafe.. banyak sunggoh orang.. order sampai pun lambat gila.. dahla pukol 8 ada perjumpaan felo kolej seroja..


aku take time jugak la makan tu.. nasib baik asroll setia tunggu aku.. pukol 8.30 kitorang jalan ke dewan unimas.. dalam perjalanan tu aku tanya asroll macam mana dia sepak macam messi.. dia pun ajar2 la.. aku pun cuba-cuba..

kat dewan kitorang wat taklimat sendiri kat belakang dengan asroll, kuri, sam, din dan lain2 gak.. waktu minggu aluan pelajar memang tak pernah aku bertegur dengan mamat2 nih..

habis tepat pukol 10 n aku bergegas ke kotak hitam di kafe seroja.. cepat aku bukak tv nanak miss match holland.. aku holland taw.. hahah..
holland masok qfinal..

habis je match aku balik bilik. aku dah nekad nak tengok match brazil vs chile kol 2.30.. kuri dah bangunkan aku.. TAPI!!

aku rasa pinggang aku lain macam je.. aku nak bangun tapi sakit doe.. aku tak tau mana satu aktiviti aku di atas yang mengakibatkan kesakitan pinggang aku ni..

takleh nak gerak sangat nih.. nak bangun, nak dudok.. sakit..

ni balasan untuk ape?? aku pun tak tau.. tak kan aku dah tua kot.


*aku ade wat stretching.

Sunday, June 20, 2010

4 my luv 1.




Ku Mahu Kau Tahu

Di sudut termenung jauh
Mengenangkan nasib kita
Kita miliki separuh
Berbentuk hati cinta namanya

Walau kau jauh
Ku sentiasa menunggumu
Inginku imbas kembali memori

Walau kau jauh
Ku berjanji kan terus tunggu
Dipisah lautan biru

Ku mahu kau tahu
Aku kan terus menunggu

Jaga benar gambarku dalam telefon bimbitmu
Jangan pernah sekali kau buang
Seperti cinta ini yang terbuku
Akan bersemi jua

Terus menunggu
Kita kan bersatu
Terus menunggu
Ku mahu kau tahu

khas untuk awak




dear,

mek ingat ktk x kesah pun pasal blog kamek... mek ingt bnda tok xda kepentingan pun bagi ktk.. tapi bila ktk padah ktk baca blog kmk pagi tdik, mek eppy.. sebab kat sitok antara tempat mek meluah perasaan mun ktk xda bh.. hahahaha

kelak mun kitak kat maktab, rajin2 bukak blog mek.. pat tak tauk cta mek.. pat tgok gmba mek ctok.. kan fb xpat bkak nak.. hehe ..mena la kta x jaoh ne pun p kta busy bh.. x boleh salu gilak jumpa.. kita gik maseh student bh.. ilek la.. mek tauk lak akan tiba masa kita ya.. sabar jak..

maybe birthday tahun tok x sepatutnya dakya tapi xpa.. da hikmah nya.. :)

kamek doakan ktk panjang umo, idup bahgia, wealthy n smoga ktk trus syg mek.. mek syg ktk glak2.. :)

Wednesday, June 16, 2010

orang mati!

mase ni mesti banyak orang yang dah lahir berhari-hari, berminggu-minggu, bulan, tahun dan dekad mati. dalam pelbagai cara diorang berjumpa dengan ajal diorang..

ade yang sakit, xsiden, kne bunuh, bunuh diri pun ade..
tapi kite ni bile lagi.. kite tak tahu pun bila kita akan dipanggil untuk kembali kepada Sang Pencipta tu.. Dia sendiri bagi peringatan dengan manusia supaya kita sentiasa ingat dan takut akan mati tu... tapi kita kadang2 tak takut dan tak pernah nak ingat pasal mati.. kite bukannya pernah dibagi taklimat atau gambar kehidupan roh.. tah apa lah yang ada kat sana..

knapa kita x bersedia? bangang nya kita...

aku kat unimas ni tengah berteka-teki tentang siapa diri aku yang sebenarnya.. aku baru baca blog sam tadi.. dia kata kita kena jadik diri kita yang dulu.. tapi aku ni dulu kat mrsm jenis yang suka mengarah.. nak menojol.. minta dipandang.. aku pun tak tahu kenapa.. sampai aku dapat banyak jawatan kat mrsm.. presiden ni lah, itu lah.. kalau satu xpa la.. aku punye lebih2 pulak.. aku gila kuasa ke? mula2 tak kot.. tapi secara tiba2 jawatan dominan tu diletak kat bahu aku.. aku pun tak tahu kenapa.. kat unimas semua orang tak percaya yang aku ni pegang semua jawatan-jawatan tu.. aku tak ada ketokohan tu.. dan aku dapat rasa..

jadi sekarang aku nak jadi aku.. aku ni suka bawak kepala aku sendiri je..
aku main bola...
aku tengok world cup..
aku malas study..
aku suka buat kerja aku je..
aku harap aku tak kacau orang..
tapi aku seronok sangat kat sini.
kawan semua baik2...
belom ape2 aku dah sayang korang..

tai aku tetap sayang kawan lama aku...

kawan2 mrsm..
kawan2 smk dp kedit..
kawan2 sm st augustine..
kawan2 sk abg abd kadir..
kwn2 tadika kemas..
ko rang takkan dilupakan..
aku busy sikit je.. k.

nasib baik aku tolak offer jpa..
aku tak layak la dapat offer tu..

Friday, June 11, 2010

waaaaaaaaaa...
ngantok2...
esok wORLD CUP....... AKUU TAK JADI LA NAK BERCERITERA KAT SINI.. PASAL ESOK WORLD CUP..

DAH 4 TAHUN AKU TUNGGU SEMANGAT NIH...

NAK TENGOK WORLD CUP LA BODO!!

Wednesday, June 2, 2010

i'm back.

lot of things to be wrote here.
wait for it.

minggu aluan pelajar was packed enough and i went back to my aunt's home slightly after the programme.

but i have more meaningful stories.

Thursday, May 13, 2010

is it over?

one of my friend suddenly pop out on my chatbox panel. facebook.

fren: abi, did u get the JPA?^^

ME: NOPE.


fren: mvm. mybe god has better plan for you.

ME: sokay.. i'm happy for him. he deserve it.


fren: be cool okay..^^

ME: mm-hmm..


ten minutes later.......

fren: hey, "she" oso got the call fro jpa.. ^^

ME: (this time i answer in my heart. silence.)

Ya Allah. apahal aku xdapat.?? result aku ok gik dari nya.
aku sama grup ngn nya wkt interview.
aku tauk aku jawab lebih bagus darinya masa ya..
tolonglah aku YA ALLAH..
aku mintak hikmah di sebalik nikmat kaki kanan ku yang engkau gantung.
TOLONG AKU YA ALLAH!

maseh layakkah aku berharap.

atau

aku hanya layak berhenti berharap.

Wednesday, May 12, 2010

adamaya

Jika diukur cinta & kasih Adam kepada Maya
Tak terukur
Lebih dalam dari tujuh lautan
Lebih banyak dari butiran pasir
Lebih tinggi dari gunung yang tiada kemuncak
Rindu yang ada dalam hati Adam terhadap Maya
Rindu yang sentiasa merah
Dapat mencairkan ketulan ais di lautan
Rindu itu anugerah
Cinta itu pengorbanan
Kasih Adam kepada... Maya memang tiada penghujung
Maya cuma satu
Jika mereka berpisah itu satu malapetaka kepada
Cinta agung
Ini

formspring.me

Ask me anything http://formspring.me/Muhammadfarabi

Monday, May 10, 2010

Akhirnya.....



SALAM.....

hari yang sangat2 istimewa semalam diakhiri dengan babak2 istimewa kat dalam tv panasonic 29 inci rumah aku..

hahaha..

ape kebende yg aku tgok tu? korg tgok la sendiri.. haha..

tapi aku pesan awal2 la..

jangan amik ati blues n gunners..

aku gurau jer..

macam la tak penah gadoh2 pasal bola..

*bagi takurg kwn ku miak swak, boh eran ku kaka malaya.. 1malaysia bh.. haha



Arsenal vs Fulham.

1st scorer.. andrei arshavin.. kesian aku dengan mamat ni..
sebab Russia tak masok world cup..



robin v persie.
die x maen satu musim tapi sempat jugak die sumbat 1 tuk arsenal..
mungkin die akan meledak kat world cup kot..
harap2 la..



takpe gunners.. next season cuba lagi.. tahniah sebab finish 3rd..
ketinggalan 10 mata di belakang MU..
hahahaha...

seterusnya...

adalah...





tahniah kepada syahir sebab dapat masuk AF balik..
hahahaha
takde kaitan..

match yang paling menyayat hati aku sebagai fan MU..

Chelsea vs Wigan


match yang dipenuhi aksi yang kejam..


didier dorogoba
(ejaan sebenar drogba tapi aku tulis macam ayah aku sebut..ayah minat chelsea)
ganas kan?..

anelka. 2 goals.

malas aku nak letak gamba byk2.. menyakitkan hati jer..

chelsea menang 8-0..

pa jak la..

haha

saat yang ditunggu-tunggu..


MU vs Stoke City.


ryan giggs..

mungkin ini last season dia..

sedeh aku tengok die main mlm tadi..

legend.

mungkinkah itu gol terakhirnya untuk MU?

nani yang...............

............... semakin menyerlah.
tapi gamba ni, mamat baju itam tu yg skor sbenanya..
own goal.. haha


rooney dikeluarkan disebabkan oleh"groin injury".

mesti penyokong england resah dengan kecederaan ayam tambatan mereka ini..

adakah dia akan berkesempatan beraksi di piala Dunia 2020?

sudah pasti tidak..

sebab masa tu dia dah tua..

haha

piala dunia 2010 boleh kot..

insya Allah..

tapi walaupun terlepas kasut emas kepada didier dorogoba..

wayne rooney dianugerahkan pemain terbaik liga

player of the season.


kepada gunners dan blues, musim depan MU tak kasi can punye..

chelsea menang 1 point je......

takyah nak bangge sangat.

tunggu ......................






hadoai sunggoh!


aku bangun lewat..

11.15 pagi.. dah nak tgahari dah..

haiyaa..

aku kuar dari bilit..

kak ida dah tinggalkan laptop untok aku..

aku bukak facebook jap..


lepas tu aku rase nak mandi..

hadoai sunggoh!

takde air la pulak..

ape nak jadi ngan "bandar" betong nih..

semalam xde letrik..

hari ni air la pulak..

merana la aku sampai bila..



saye bucuk. :)

Sunday, May 9, 2010

sembilanmeiduaribusepuluh.


haa..

towk la lalink2 aku kat rumah...

suma kacak2 ho.. hahaha

hari tok ari yg special bagi cdak..

MAK AKU..

mestila hari tok special..

sebab aritok hari ibu..

SELAMAT HARI IBU MAK..

AKU SYG MAK.. (eboh eran aku pakai "aku".. dah biasa.. hehe)
mak aku pake baju papel ya..

nya paling terer belagu dalam umah mekorang..

haha..

pasya baju oren..

kak along/ kak zana.........

aku xtauk mok padah apahal..

malu aku...

haiyaaaa..

haha...

nya dalam langkah pertama menukar status aku jadi 'pak su'.. wakakaka..

sapa nya paham, pahamla..

sik2 kau seh..
hahha



n then last but not leaasst..

kak ida..

baju hijau..

the kontotest..
hee..

selamat ari jadi kak..

ke 17.. hahaha

27 la..

ku asa ny single..

sapa mok, leh mbak rombongan..


rajin doe..
hehe

pande masak gik ya..

:)))

with lots of luvs... aby.

FAREWELL



hari yang hambar..

tapi macam-macam berlaku sbenanya..

paling menyedehkan besfren aku kat kpg..

nya dah jejak kaki kat labuan.

huwwaaaa..

xda kawan gik ku kat kpg tk..


ada pun xsama palak..


meminggir2 saja..

belaja mena2 pok..


lak temu gik..
haha..

best dvd clash of the titans ko brik ku pinjam..hhaha..



nya tok..

nama nya ewan..


nasib gik ada kawan di facebook.


ym.


dan sms.


haha.



tadik sue meses aku doe.
suk aku.








Saturday, May 8, 2010

MASA DEPAN KU YANG MENYILAUKAN

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM.

SALAM.

writing again.

di waktu sahabat2 lain dah menemui ketentuan sidak, ada yang belom temasok aku..
mostly sidak tengah dalam perjalanan pegi ke matriks masing2.. ada di labuan, johor, n9, kedah, penang etc.

aku sik pegi matriks.. sebab aku dapat asasi kat unimas, sains fizikal.. dlm 2,3 mgu gik aku mendaftar; 23mei... tapi..

aku maseh kebingungan..

kat sine aku mok blaja kelak?

aku ada 3 pilihan..

PILIHAN UTAMA: diploma kejuruteraan korea JPA.. tapi masalahnya keputusannya hanya kluar minggu ketiga bulan mei tok.. aku sik tauk gik aku dapat ka sik.. aku dapat berdoa jak aku dapat.. korg tolong doakan juak k. impian aku mok pegi ya.

2nd: asasi sains fizikal unimas.. mun masok tok memang semuanya senang bagi aku.. family dekat, kawan banyak, org tersyg pun dekat.. tapi aku xpasti samada pilihan ok terbaik untuk masa depan aku...

pilihan terakhir: mungkin aku bukan anak orang kaya.. jadi sbb ya aku jadikan tok last choice.. ijazah pergigian al-azhar... dengan purata kos nya 20 ribu ringgit setahun, mampukah?? selama 5 tahun..

bingung.

akur.

pasrah.

redha.

Wednesday, March 10, 2010

hari itu tiba jua.. part 1

bismillahirrahmanirrahim..
asalamualaikum, salam sejahtera teman-teman ku..


hmm.. sekarang aku tengah berdebar-debar menunggu hari esok.. hari yang bakal menentukan arah tuju hidup aku selepas ini.. entah macam mana la result spm aku ni.. macam-macam yang aku tengah dok pikiq kat dalam kepala ni.. Tapi, aku masih dapat rasa ketenangan yang mendalam kat dalam hati aku.. Alhamdulillah.. aku yakin doa aku nak dapat ketenangan hati sedang dimakbulkan.. harap-harap, doa supaya aku mendapat kecemerlangan SPM turut dimakbulkan oleh-Nya

amin..


Spm.. hmm.. kadang-kadang aku rasa macam tak pcaye je zaman aku dah berlalu.. betapa pantasnya masa memintas.. langsung tak menunggu sesiapapun termasuk kita.. tapi kalau aku kenang balik hari-hari menjelang SPM dulu, memang best! kemanisan dalam pesahabatan, suka duka dalam percintaan remaja yang memang susah untuk tidak terjebak, dan kenakalan yang memang biasa bagi darah muda macam aku.. semua benda tu tak pernah aku salahkan dalam kesibukan persiapan bagi berjuang dalam dewan peperiksaan.. aku anggap semua tu ramuan yang sangat diperlukan untuk aku menikmati kehidupan dengan sepuasnya.. aku nak hidup secara menyeluruh! aku tak pernah menyesal pun buat benda-benda yang orang kata melalaikan ni... bagi aku, itulah hidup aku.. aku suka sangat hidup cara aku.. aku tak perlu dengar ssangat apa orang nak kata sebab ini dunia aku.. hehe..



tapi dalam keseronokan, aku dan para sahabat yang lain tak lupa pada Sang Pencipta, Sang Pentadbir, Yang Satu iaitu Allah ta'ala.. tanggungjawab 5 waktu ditunaikan seadanya.. hampir setiap malam selepas isyak, kitorang buat sembahyang hajat ramai2.. Aku masih ingat kegelapan surau waktu sembahyang hajat tu sebab nak tambah kekhusyukan atau org kata, feel.. hehe.. Lampu2 memang sengaja ditutup kat surau tu.. hehe.. indah sangat masa tu.. kat rumah jarang sekali aku nak buat sembahyang hajat ni.. sebulan 2 kali je kot.. haha



hmm..



entahla apa yang berlaku hari esok.. hari yang telah ditetapkan.. 11 mac 2010.. sejak beberapa bulan dah aku kerap menerima sms doa dri kawan-kawan aku.. aku sagat tertarik dengan satu ayat dalam doa tu ; "janganlah ada di kami yang kecewa sendiri.." bagi aku doa tu cukup menggambaran kasih di antara kita semua wahai sahabat.. Semoga Allah memakbulkan doa kita semua wahai sahabat ku.. segala usaha yang termampu telah kita lakukan bersama.. Aku kagum dengan semangat kalian.. Aku yakin, esok kita semua akan berjaya..


Amin.

Wednesday, February 24, 2010

muda jangan hanya tahu seronok

bismilahirrahmanirrahim..
asalamualaikum dan salam sejahtera..

semalam aku tengok episod terakhir WARKAH TERAKHIR kat astro prima.. memang layan la tengok sebab dialog drama tu menuturkan bahasa sarawak.. bagi yang tak tau, drama ni mengisahkan perjuangan Rosli Dhobi dan ahli-ahli Rukun 13 bagi menentangan penyerahan Sarawak kpd British serta memaparkan rencah kehidupan masyarakat tempatan pada masa itu..

aku agak tersentap dengan drama tersebut kerana jarang sekali drama tempatan mempunyai kualiti macam tu.. kita boleh nampak sekali usaha krew produksi untuk menghasilkan produk yang betul2 'hidup' dan boleh dihayati oleh semua orang macam.. keikhlasan mereka unt
uk cuba membawa penonton masuk ke dalam dunia perjuangan itu sangat berjaya dan sukses..

mana taknya, pertama kali dalam hidup aku boleh nangis depan tv tengok drama.. wow!! tapi memang betul aku cakap ni.. kalau korang tengok drama ni dari awal sampai habis, aku rase, korang pun akan nangis macam aku.. giler! xpenah aku terfikir aku akan nangis depan tv.. ya Allah..

drama tu buat aku sedar.. anak muda sekarang ni tak macam dulu.. anak-anak muda sekarang memang tahu nak seronok je.. nak menghargai kemerdekaan yang orang zaman dulu dapat pun susah.. aku ade tanye kat kwn2 aku mlm tadi.. ade x sape2 yg tengok.. hampa aku.. dia orang lebih suka layan citer mat saleh.. superanatural la.. merlin la.. hmm...

yang tu kira ok lagi.. dudok rumah je tengok tv.. ntah berapa byk yg melepak kat luar buat keje2 x berfaedah.. melepak berjam-jam, isap rokok, merempit, layan 'nospen jahanam'!.. isy3..

rosli dhobi yang umur baru 16, 17 tahun dah tahu nak berjuang.. aku paling sedih bila dia nekad nak menyimpan rahsia rukun 13 kerana dah mangangkat sumpah bai'ah.. walaupun didesak untuk cakap benda yang sebenar, dia tetap berahsia sehinggalah Awang Ramlee(presiden Rukun 13) yang suruh bagitahu hal sebenar..

mungkin kisah sebenar tak macam kat dalam tv tu.. tapi macamana kalau kisah sebenar nya lebih tragis dari yang diolah dalam tv tu? masya Allah..

aku sendiri taklah patriotik sangat kot.. tapi sekurang2nya kita menghargai jasa2 pejuang terdahulu.. jangan la waktu bulan kemerdekaan je baru nak pasang bendera, nak nyanyi2 lagu patriotik.. jasa2 mereka harus dihargai setiap masa.. terima kasih kepada astro prima yang menyiarkan drama tersebut pada waktu aku tengah kosong ni.. yelah.. aku masih tunggu spm ni.. dok umah je..

paling penting, UTAMAKAN KELUARGA.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...